fbpx
arrow_back

Çim Suyu

Çim Suyu

İçindekiler

Çim Suyu

Vitamin barlardan sağlıklı beslenme satış noktalarına kadar sürekli karşımıza çıkan çim suyu sağlık dünyasında ilgi odağı haline gelen en yeni besinlerden biridir.

Bu makalemizde sizlere çim suyu nedir sorusundan faydalarına, bedenimize olan katkısından gözden kaçabilen zararlarına kadar bilgi vermeye çalışacağız. Vakit kaybetmeden konunun temeli olan kavram ile başlayalım.

Çim Suyu Nedir?

Çim suyu nedir diye sorduğumuzda şu şekilde özetleyebiliriz; “Triticum Aestivum” adındaki buğday bitkisinin taze filizlenmiş yaprakları ile hazırlanan bir sudur. İçerisinde birçok sağlık yararı sağlayan vitamin ve mineral, önemli enzimler ile antioksidanlar olan buğday çimi hakkında gün geçtikçe daha çok bilgi elde etmekteyiz.

Ayrıca buğday çiminde bulunan c vitamini, a vitamini, e vitamini gibi değerlere ek olarak kalsiyum, magnezyum ve klorofili de içermektedir. İddia edilen faydalarının bazıları henüz kanıtlanmamış olsa da dünya üzerinde şimdilik kabul gören artıları ile devam edebiliriz.

Çim Suyu Faydaları

Çim suyu faydaları, sağlıklı yaşam bağlamında sık sık karşımıza çıkan bir konu. Bizim de sıklıkla gördüğümüz ve duyduğumuz üzere insanların büyük bir kısmı çim suyu zayıflatır mı diye merak etmektedir. Yine bir kısım da çim suyu ne işe yarar diye araştırmaktadır. Peki gerçekten faydaları nelerdir?

Her ne kadar bu iddiaları kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da çalışmalar buğday çimi suyunun potansiyel olarak birkaç önemli fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler ışında buğday çiminin faydalarından bahsedebiliriz.

Kanser Hücrelerini Öldürmeye Yardımcı Olabilir

Buğday çiminin kanser önleyici etkilerini araştıran çalışmalar test tüpü deneyleri olup daha fazla kesin sonuç için zaman gerekmektedir. Şimdilik bilinen ise buğday çimi antioksidan özelliğe sahiptir. Bundan dolayı bazı bilimsel çalışmalar bu gıdanın kanser hücrelerini öldürerek kanser hastalarına yardımcı olabileceği yönündedir.

Bir diğer araştırmaya göre buğday çimi suyunun, ağız kanseri hücrelerinin yayılmasını %41 oranında azalttığı görülmüştür. Başka bir çalışmada ise çim suyunun lösemi hücrelerinin sayısını %65’e kadar azalttığı gözlemlenmiştir.

Enfeksiyonlarla Savaşır

Çim suyu faydaları söz konusu olduğunda klorofil anti bakteriyel özellikler unutulmamalıdır. Cilde uygulandığında, enfeksiyonları önleyerek yanık ve lezyonların tedavisine yardımcı olabilirler. Bazı araştırmalar ayrıca çimi suyu içmenin antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kolesterol Düzeylerini Dengeler

Yapılan bazı çalışmalar buğday çiminin kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olma potansiyelini göstermektedir; bu da kalp hastalığı riskinizi düşürmenize sağlayabilir.

Şu ana kadar yapılan çalışmaların büyük kısmı hayvanlar üzerindeki araştırmalardır. Bu deneylerde buğday çiminin, yaygın bir kolesterol düşürücü ilaç olan atorvastatine benzer şekilde LDL kolesterolü ve trigliseritleri indirebildiği gözlemlenmiştir.

Enflamasyonu Düşürür

Enflamasyon, immün (bağışıklık) sistemimizin enfeksiyonlara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Buğday çimi suyu tüketmenin kronik iltihabı hafifletebileceğini; kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskin azalttığını gözlemleyen araştırmalar mevcut. Küçük bir çalışma, bir ay boyunca her gün yarım bardak buğday çimi suyu içmenin ülseratif kolitli kişilerde kanamayı azaltmaya yardımcı olduğunu tespit etmiştir. Diğer test tüpü çalışmaları buğday çimindeki klorofilin vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sağlıklı Sindirime Yardımcı Olur

Buğday çiminin içerdiği enzimler, vücudunuzun yiyecekleri parçalamasına ve sindiriminizin iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca sisteminizi detoksifiye ederek; şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlığının azalmasını da sağlayabilir.

Kan Şekeri Düzenlemesine Yardımcı Olur

Bazı araştırmalar, buğday çimi suyunun kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmalarını sağladığını göstermiştir.

Henüz insanlar üzerine kanıtlanmış çalışma olmamakla birlikte; diyabetik sıçanlar üzerinde yapılan bir deneyde, bu hayvanlara buğday çimi suyu verilmiştir. Sonuçta da sıçanların vücudunda kan şekeri seviyesini düşüren enzimlerin arttığı gözlenmiştir.

Başka bir çalışmada ise, diyabetik sıçanlara 30 gün boyunca buğday çimi suyu verilmiş ve kan şekeri düzeylerinin büyük miktarda düştüğü gözlenmiştir.

Çim Suyu Zararları

Buğday çimi toprakta veya suda yetişir ve insanlar onu çiğ olarak tüketir. Bu nedenle, gelişmekte olan bir bebeğe zararlı olabilecek bakterilerle kontamine olabilir. Hamile veya emziren kadınlar ise kesinlikle buğday çimi suyundan kaçınmalıdır.

Gluten; buğday çiminde değil, buğday bitkisinin tohum çekirdeklerinde yaşar. Çimler doğru zamanda kesilirse, gluten içermeyebilir. Bu nedenle glutene duyarlıysanız, buğday çiminizin sertifikalı glutensiz bir üreticiden geldiğinden emin olmalısınız.

Buğday çiminin birçok sağlık komplikasyonuna yardımcı olabileceğini gösteren farklı anekdotsal kanıtlar olsa da geleneksel tıbbi tedaviye alternatif olarak kullanılmamalıdır. Herhangi bir sağlık endişeniz varsa, daima önce alanında uzman bir hekim ile konuşmalısınız.

Diyetlerine buğday çimi suyu ekleyerek vücut temizliği yapmakla ilgilenen kişiler, tercihen yadigarı tahılın meyvelerinden kendi çimlerini yetiştirmeye teşvik edilir. Bunlar içeride veya dışarıda yetiştirilebilir ve genellikle kamut veya emmer buğdayından daha kolay elde edilir.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta, taze buğday çimi suyu tüketmeye alışık olmayan kişilerin, suyu özellikle aç karnına sulandırılmadan içmemeleri gerektiğidir.

Buğday Çimi Suyu

Bu yazımızda sizlere buğday çimi suyu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Çim suyu nedir sorusu ile başlayıp çim suyu faydaları ile devam ettik. Elde edilen verilerin henüz tıbbi bir kesinlik ifade etmemesine rağmen bazı sonuçların bizlere fikir verdiğini de görmüş olduk. Sanılanın aksine vücudumuz üzerinde ciddi bir değişim yapabilecek etkiye sahiptir.

Çim suyu ile ilgili aklınıza takılan, merak ettiğiniz sorular için iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Sahip olduğumuz bilgi doğrultusunda sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağımızdan emin olabilirsiniz.

canli su

Canlı Su Nedir?

Canlı Su Nedir? Canlı su; saf suyun, doğadan topladığı minerallerle oluşturduğu doğal su kaynaklarından akan ilk…

Okumaya Devam Et

Hayatınıza yeni bir tazelik katın!