fbpx
arrow_back

Erken Yaşlanma Nasıl Önlenir?

Erken Yaşlanma Nasıl Önlenir

İçindekiler

Saçların beyazlaması, kırışıklık artışı gibi dış görüntüyü bozan olumsuzluklar, her zaman yaşla bağlantılı gelişmeyebilir. Erken yaşlanma; yanlış yaşam tarzı, yanlış beslenme ve çeşitli hastalıklar nedeniyle gerçekleşebilir. Ancak doğru beslenme ve doğru su tüketimiyle kendi sağlığınızı nasıl en iyi şekilde yöneteceğinizi öğrenebilirsiniz. Alkali su tüketimiyle daha dinç ve enerjik kalma arasındaki ilişkiyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Ancak dilerseniz öncelikle yaşlanma nedenlerini ve erken yaşlanmayı önlemek için nasıl bir günlük rutin oluşturmanız gerektiğini anlatarak başlayalım.

İnsanlar Neden Yaşlanır?                        

Tıbbi anlamda bakacak olursak yaşlanmanın temel nedeni DNA yani Deoksiribo Nükleik Asit içinde yer alan protein enzimlerindeki azalmadır. Erken yaşlanma ve yaşlanma nedenleri arasında başı çeken bu etken, doğal yaşlanma sürecinde yavaş bir şekilde seyreder.

Yaşlanma aslında doğal bir süreçtir. Ancak günümüzdeki yaşam alışkanlıkları, erken yaşlanma sürecini hızlandıran faktörler arasındadır. Düzensiz beslenme, düzensiz uyku, yeterli su tüketmeme gibi birçok faktör yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Oysaki bedeninize kulak verirseniz daha sağlıklı bir yaşam ve huzurlu bir yaş alma süreci geçirebilirsiniz.

Biyolojik Yaşlanma ve Genetik Programlama Teorileri

Yukarıda verdiğimiz bilgilerin yanı sıra tıbbi açıdan daha kapsamlı bir açıklama yapmak gerektiğini düşünerek süreci genetik programlama teorileri ışığında ele aldık. Erken yaşlanma ve yaşlanma süreçlerinin temel biyolojik nedenlerini teorilerden yola çıkarak 3 maddede topladık. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi’nde bahsedilen genetik programlama teorileri şu şekilde sınıflandırılmıştır:

  • Doğal süreçte gerçekleşmesi gereken transkripsiyon bozukluğu nedeniyle oluşan yaşlanma yani çekirdek kromatitinde yer alan kontrol mekanizmasının bozulması birinci teori olarak başı çeker. Bunun sonucunda ise genetik bilgi RNA moleküllerine dönüşemez ve yaşlanma kaçınılmaz bir hal alır.
  • Hücre yenilenmesini sağlayan kodonların sentez baskılayıcı genler sayesinde sınırlanması yaşlanmanın bir diğer biyolojik nedenidir. Bu durumda RNA çevrimleri gerçekleşemediği için hücreler canlılığını yitirmeye ve yaşlanmaya başlar.
  • İki farklı yaklaşımla öne sürülen hücre genlerinin kaybolması teorisinin birinci ayağında: somatik hücrelerin çekirdek bölünme süreçlerinde DNA moleküllerinin uç bölümlerinden bir parçalarının kaybolması yer alır. Teorinin ikinci ayağı ise özel enzimlerin yinelenen DNA parçalarının baz çiftlerini yenilemesi ve neticede yine yaşlanmanın gerçekleşmesi yer alır. Kısacası bu yaklaşıma her iki açıdan da bakıldığında sonuç yaşlanma olmaktadır.

Bilimsel anlamda belki çoğu kişi için bir şey ifade etmeyen bu terimlerin günlük hayatta fiziki bir karşılığı bulunmaktadır. Erken yaşlanma belirtileri olarak ortaya çıkan sonuçlar, çoğu kişi için memnuniyetsizlik vericidir.

Daha Geç Yaşlanmak İçin Ne Yapmalı?

Hücre yenilenmesinin yavaşlaması, ciltte kırışıklık ve çizgi oluşumları, cilt rengi değişimi, eskiye oranla çabuk yorulma gibi belirtiler yaş aldıkça ortaya çıkar. Ancak bu şikâyetler bazen daha genç kişilerde de görülebilir. Bir insan neden erken yaşlanır? Hâlbuki yaşlılığı daha gelmeden güzel bir şekilde karşılamak ve her yaşın güzelliğinin keyfini sürmek için yapabileceğiniz alabileceğiniz bazı önlemler var. Henüz erken yaşlarda beden ve ruh sağlığınıza iyi bakmalısınız.

Yaşlanma, gençken çok da akla gelmeyen bir durumdur. Erken yaşlanmamak ya da yaşlandığınızda pişman olmamak için yaşam kalitenizi düzenleyebilirsiniz. Sağlıksız alışkanlıklar, kişisel bakıma önem vermeme, yeterince su içmeme gibi durumlar henüz erken yaşta yaşlanmaya sebep olabilir. Bu durumda artık bedeninizde bazı gözle görülür değişimler yaşayabilirsiniz. Özellikle de 30’lu yaşlardan itibaren…

Her canlı doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Bu kronolojik süreç, yadsınamaz. Ancak yaşam süresi boyunca sağlıklı kalmak ve erken yaşlanma, psikolojik yaşlanma gibi faktörleri engellemek mümkün olabilir. Bunun için klasik olarak ifade edilen günlük su tüketimine dikkat edilmesi tavsiyelerinin ötesinde içtiğiniz suyun canlı olması çok önemlidir. Hücre yenileyici özelliğe sahip magnezyum ve potasyum gibi protein amino asitlerini destekleyen doğru pH seviyesinde su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Diğer Erken Yaşlanma Belirtileri

Kişinin beklenenden daha erken bir şekilde yaşlanması, aslında sağlık durumunun bozulduğunun bir işaretidir. Yaşıtlarına oranla bazı fiziksel aktiviteleri yaparken kişi daha fazla zorlanır. Erken yaşlanma belirtisi kabul edilen bu durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Merdiven çıkarken nefes nefese kalma
  • Fiziksel aktivite sonrası eskiye oranla çok daha çabuk yorulma
  • Gürültüye tahammül edememe ve sinir bozukluğu
  • Ellerde ve ayaklarda güçsüzlük
  • Eklem ağrıları
  • Kolajen kaybından kaynaklı cilt sorunları
  • Vücutta ürik asit artışı
  • Bağışıklığın zayıflaması
  • Güneşe maruz kalmaktan kaynaklı cilt lekelerinde artış
  • Kilo artışı sebebiyle vücutta hareket kısıtlılığı
  • Saçlardaki beyazların artışı gibi nedenler erken yaşlanma belirtileri arasındadır.

Sağlıklı Yaşamla Erken Yaşlanma Nasıl Önlenir?

Bedensel ihtiyaçlarınıza kulak verin! Eskiye oranla daha çabuk mu yoruluyorsunuz? Ne kadar uyursanız uyuyun dinlenemiyor musunuz? Günlük rutinlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Daha zinde ve sağlıklı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Erken yaşlanma belirtilerini engellemek için günlük yatma kalkma saatlerinizi düzenleyin.
  • Akşam yemeğinizi mümkün olduğunca erken yemeye özen gösterin.
  • Gece geç saatlerde atıştırmayın.
  • Herhangi bir solunum yolu sorunu yaşadığınızı hissediyorsanız en kısa sürede tedavi olmaya çalışın. Çünkü doğru alınmayan nefes, uyku kalitenizi önemli oranda düşürür. Yeterince oksijen alamadığınızda organlarınız yeterince dinlenemez. Sabahları yorgun uyanırsınız.
  • Haftanın birkaç günü yürüyüş yapmaya özen gösterin.
  • Temel ve kişisel bakımınızı aksatmayın.
  • Günlük su tüketimini kilonuza ve bedeninizin ihtiyacına uygun olarak 2-3 litre aralığında tutun.
  • Çok yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyin.
  • Bel çevrenizin çok yağlanmamasına özen gösterin. (Kadınlarda bel çevresi kalınlığı en fazla 90, erkeklerde de 95 cm. olmalıdır. Uzmanların aşağı yukarı belirttiği ölçü bu minvaldedir.)

Erken Yaşlanma Nedenleri Nelerdir?

Saç beyazlaması, yüzde ve vücutta görülen lekelenmeler, çizgi ve kırışıklık oluşumları, genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilir. Ancak günümüzde kötü yaşam şartları, hava kirliliği, geçirilen hastalıklar, stres, kullanılan ilaçlar erken yaşlanmaya sebep olabilir. Özellikle hayati risk taşıyan hastalıkların tedavisinde kullanılan ağır ilaçlar,  erken yaşlanma sebepleri arasında başı çeker.

Erken yaşlanmaya neden olan sebeplerden bir tanesi de yoğun alkol ve sigara kullanımıdır. Yasaklı madde kullanımı, düzensiz ve eksik beslenme, aşırı yemek yeme gibi birçok nedenle de insanlar erken yaşlanabilir. Hastalıklarından mümkün mertebe korunmak, erken yaşlanma belirtilerini mümkün olduğu kadar geç bir yaşa taşımak için yukarıdaki tavsiyeleri uygulamayı deneyebilirsiniz.

Cilt Ne Zaman Yaşlanmaya Başlar?

Cilt, özellikle çocuklarda ve gençlerde kendini hızlıca yenileyebilme özelliğine sahiptir. Hücre yenilenmesi için cildin dış yüzeyince bulunan gözeneklerin düzenli olarak oksijen alması gerekir. Yeterli nem ve oksijen alan cilt dokusu, taze görünümünü uzun süre koruyabilir. Cilt görünümünün uzun süre pürüzsüz ve sağlıklı olması su tüketimiyle büyük ölçüde ilişkilidir.

Cildin Genç Kalması İçin Ne Yapmalı?

Cildin genç kalması, öncelikle sağlıklı hücre gelişimiyle mümkündür. Bunun için hücrelerin yeterli düzeyde protein sentezleyebilmesi gerekir. Ayrıca yeterli oranda nem alması yani su alabilmesi bir hücrenin canlı kalması için hayati öneme sahiptir. Yeterli su alamayan hücreler, çölde susuzluktan çatlamış topraklara döner ve görünümü de aynı bu şekilde kuru ve çatlak olur. Sağlıklı bir şekilde oksijen alan, yeterli amino aside sahip, hücre yenilenmesini besleyen ve destekleyen hyalüronik asit içerikli bakım ürünleriyle desteklenen ciltler, çok daha sağlıklı olur. Buna ilaveten içtiğiniz suyun kalitesi bütün vücudunuzu, biyolojik ritminizi, ruh sağlığınızı etkiler. Cildinizin her zaman genç kalmasını sağlamak ve erken yaşlanma problemini önlemek için:

  • PH seviyesi en az 7 ve 8 arasında,
  • Alkali özellikli,
  • Potasyum ve magnezyum gibi sağlıklı mineralleri korunmuş,
  • Şehir suyundaki kimyasallardan ve sağlığa zararlı elementlerden ayrışmış özelliklere sahip olan ,
  • Günlük yaklaşık 3 litre kadar su içmeniz gereklidir.

Bunlara ilaveten cildinize sağlıklı ve doğal parlaklığını korumasını destekleyen 5.5 PH seviyesinde asidik su ile bakım yapabilirsiniz. Asidik su içmek için uygun olmayan ama cildi dışarıdan besleyen cilt asiditesini korumaya yardımcı içeriğe sahip bir su türüdür.

Erken yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak ve sahip olduğunuz ya da yakalanma riski taşıdığınız birçok hastalıktan kurtulmak ve korunmak için şimdi alkali iyonize su tüketmeye başlayın! Yeniden doğmak, dinç hissetmek, bebek gibi bir cilde sahip olmak için şimdi alkali su iyonize cihazlarımıza göz atabilirsiniz.

Hayatınıza yeni bir tazelik katın!